Četrtek, 23 Maj 2024

Zgodovina

Ultravox - Ultrazvok - Andrej Gumilar

info

Skupino je ustanovil leta 1990 žal zdaj že pokojni pevec in glasbeni entuziast ANDREJ GUMILAR. Poimenoval jo je Ultravox. Ko je takoj ob nastanku na lastno pest posnel in izdal kaseto, so mu založniki svetovali, naj ime posloveni in nastalo je ime Ultrazvok. Tudi kaseta je imela enak naslov. Na njej je bilo nekaj avtorskih pesmi in nekaj znanih priredb.

Skupina je štela 4 člane:
- Andrej Gumilar (glas in kitara)
- Srečo Bezlaj (bas kitara)
- Tomaž Ferenc (bobni)
- Marko Goršek (klaviature)

Kmalu se jim je pridružil kitarist Tomaž Štrukelj, Andrej pa se je na nastopih posvetil predvsem petju in animaciji. Andrej si je želel širši prodor na slovensko glasbeno sceno. Leta 1992 je združil moči z bratoma Lebar (ex Izvir in Predmestje) in ustanovil ansambel Zvezde. Izdali so kaseto in se pojavljali v medijih. Leta 1995 so se preimenovali v Spin. Ansambel je žel uspehe do Andrejeve nenadne in prezgodnje smrti.

 

Ultrazvok in Majda Pečarič


info

V ansamblu Ultrazvok je Andreja zamenjal Roman Vlah kot glavni pevec in instrumentalist na saksofonu in klarinetu. Ker je šel Tomaž Ferenc z Andrejem, je za bobne sedel Emil Temimović in skupina je delovala naprej v zasedbi kvinteta:

- Roman Vlah (glavni vokal, klarinet in saksofon)
- Srečo Bezlaj (bas kitara)
- Emil Temimović - Levček (bobni)
- Marko Goršek (klaviature)
- Tomaž Štrukelj (kitara, trobenta, saksofon)

Kar nekaj let smo igrali v Plesnem klubu Paradiž (gostilna Pečarič) in z nami je taktrat redno pela tudi žal že pokojna Majda Pečarič. Z njo smo večkrat igrali za silvestrovo in skupaj posneli nekaj pesmi za njeno kaseto. Dve sezoni smo igrali tudi na Šmarjetni Gori pri Kranju, nekaj sezon pa na plesnih večerih v Festivalni dvorani v Ljubljani - dokler so še bili. Leta 1995 je skupino zapustil  Levček (bobnar), leta 1998 pa basist (Srečo).

 

Ultrazvok - Roman - Mario -Tomaž


info

Od leta 1998 pa do leta 2014 je skupina nastopala v zasedbi tria:

- Roman Vlah (glavni vokal, klarinet in saksofon)
- Marko Goršek - Mario (klaviature)
- Tomaž Štrukelj (kitara, trobenta, saksofon)

Vrstili so se nastopi na plesnih večerih, valetah, maturantskih plesih, ohcetih, Abrahamih, piknikih... Igrali smo povsod in za vse - mlade, starejše, zaljubljene, vesele,.... Razen na prehodu v novo tisočletje smo Novo leto vedno dočakali na odru! Redno smo se pojavljali v pivnici Kratochwill v BTC-ju - tam so bili nepozabni pustni plesi! Na igranjih odprtega tipa smo vedno poskrbeli, da so na svoj račun prišli tudi plesalci. Večletne izkušnje igranja na plesnih večerih v Festivalni dvorani so nam dale znanje, da obvladamo vse plesne ritme - od standardnih do latinsko-ameriških. Celih 16 let smo igrali v nespremenjeni zasedbi! V Ljubljani in okolici so nas poznali kot izvrstno vokalno-instrumentalno skupino, ki igra vse vrste glasbe, ima v zasedbi pihala in trobila, obvlada večglasno petje z odličnim prvim vokalom (Roman).

 

Ultrazvok - Roman - Tomaž - Bine - 2014


info

Leta 2014 je "poskusil" prenehati igrati Marko Goršek. To v celoti ni uspelo, saj še vedno po potrebi občasno igra z nami. Zamenjal ga je multiinstrumentalist Bine Pregelj. Z Binetom smo se poznali še iz mladosti, ko je igral bobne in bil zaprisežen "rocker". Igral je v znanih zasedbah kot so Izvir, Buldožer,... pa tudi v ansamblu Srečanje, kjer sta igrala Roman in Tomaž. Kasneje se je naučil kopico inštrumentov - od violine (to se je učil v glasbeni šoli), mandoline, flavte, saksofona, klarineta, trobente, frajtonarice,.. Z Binetom smo obogatili naš program predvsem na področju zimzelenih melodij, katere igra kot po tekočem traku.

 

 

 

Ultrazvok - Roman - Tomaž - Bine - Kim - 2015


info

V začetku leta 2015 se nam je pridružila mlada pevka Kim Schiro, ki je prinesla nov veter v ansambel. Razširili smo repertoar s pesmimi za ženski vokal in posodobili program. Večglasno petje, izjemno širok repertoar, vse zvrsti glasbe, pihala, veselje do glasbe in nastopanja, to so naši atributi, s katerimi prepričamo poslušalce in plesalce na naših nastopih!

 

 

 

Ultrazvok - Roman -Tomaž - Kim in duo Bine in Gordana


info

info

Konec leta 2015 smo ugotovili, da na dogodkih, kjer igramo, lahko ponudimo dve storitvi:

- ko se gostje zbirajo, kramljajo, jedo kak prigrizek, je zelo dobrodošlo nevsiljivo glasbeno ozadje z akustičnimi inštrumenti. To nalogo izvrstno opravljata Bine in njegova žena Gordana, ki že vrsto let igrata na Obali to zvrst glasbe. Gordana za klavirjem, Bine pa s svojo zbirko inštrumentov! Prijetne zimzelene melodije pripomorejo k slavnostnemu vzdušju pred pričetkom glavnega dogodka.

- ko pa se gostje preselijo v notranje prostore, prične z igranjem zasedba Ultrazvok tria, ki igra nato dokler zadnji plesalci ne omagajo...

Zgodi se, da na nekaterih dogodkih igrata samo Bine in Gordana, na drugih pa samo trio Ultrazvok. Pač po želji in presoji naročnika.

 

 

Ultrazvok - Roman - Tomaž - Urška - 2018


info

V začetku leta 2018 nas je Kim zapustila in odšla iskat srečo na Irsko. To je bil kar velik šok, saj je bila zasedba kvalitetna in dobro uigrana, in imela za sabo precej zelo uspešnih porok in Abrahamov!

Pri iskanju nove pevke smo imeli precej sreče! Pridružila se nam je Urška Forštnarič.

Urška ne samo da odlično poje, ampak igra tudi flavto, za katero ima srednjo glasbeno izobrazbo. Ima že izkušnje z igranjem v ansamblu, prav tako pa nastopa tudi sama. Tako smo zelo hitro osvojili skupen repertoar, ki se je celo razširil!

Skupaj smo imeli zelo uspešno leto 2018, polno nastopov.

Konec leta pa je dobila ponudbo, da se priključi ansamblu, ki igra v Švici in Avstriji. Glede na to, da se preživlja z glasbo, je ponudbo seveda z veseljem sprejela.

Nama je pa kar sama pripeljala prijateljico Dorotejo, ki bo odslej z nama! Na srečo je tudi Doroteja odlična pevka!!!